hits

HOW TO NAIL EXAM

Eksamensperioden har inntruffet, og jeg multitasker med å lese på 2 stk på samme tid. Puh! Jeg har nemlig muntlig eksamen i entreprenørskap nå på torsdag og jus eksamen nå på lørdag (lørdag av alle ting!!!). Det tar virkelig på kjenner jeg! Haha. Eksamensperiodene skal jo alltid være hektiske - men også gjerne hektiske på en god måte. Jeg ligger alltid godt an i pensum til en hver eksamensperiode, og jeg takker høyere makter for at jeg alltid har hatt god selvdisiplin og ikke er en av de som omtrent gråter i angst for å stryke på eksamen - haha. Medfølelse til dere altså!!!

 

SE PÅ A SOM EN BONUS, IKKE SOM NOE DU PÅ DØD OG LIV  OPPNÅ:
Så klart vil en alltid ha gode karakterer, og det gjelder også meg, men toppkarakterer er ikke alltid alt her i livet. Som jeg også nevnte i studietipsene jeg delte på bloggen for en stund tilbake, så spiller ikke alltid høyest karakter så stor rolle - man skal også kunne ha litt tid til å slappe av, se litt netflix og puste ut. Gode karakterer er alltid gøy og gir skikkelig adrenalinkick, men etter min mening skal man alltid fokusere på å gjøre så godt man kan, og se på A som en bonus. 

GJØR GAMLE EKSAMENSOPPGAVER
De fleste skoler gir studentene tilgang på gamle eksamensoppgaver og løsningsveiledning/sensorveiledning. Har man også tilgang på oppgavebøker og har foreleser til og med vært så snill og laget "lekser" til hver forelesning - så kjør på med alt du kommer over. Det er gull verdt, og husk at det er dette som er skikkelig eksamensrelatert. 

SAMLE ALLE NOTATER OG LAG MIND MAPS
Jeg elsker mind maps, og jeg elsker å fargekoordinere notater. Gjett om jeg har kost meg med å lage tidenes største mind map i jus da dere! Hele 20 sider som gir meg oversikt over hovedlovene i pensum (både egne notater og foreleserenes notater); eiendomsmeglingsloven, avhendingsloven og avtaleloven - og disse er såklart fargekoordinert. Jeg er så glad for at jeg gjorde det. Ikke nok med at en lærer så mye bedre av å skrive for hånd, men særlig om man er veldig visuell av seg og lærer av å se på farger, så er det også gull verdt. 

Mange ganger kan man lese seg grønn i bøker og ikke forstå en dritt og føle at man ikke lærer noe av å kun lese. Tipset er å finne et system som funker for en selv. Å lese pensum må man, men mange ganger lærer man så mye av å samle notatene også. 

HUSK Å GJØR TING DU SELV VIL OGSÅ
... Om det så er å bare dra på butikken og kjøpe noe ekstra digg frukt og nøtter, eller en iskaffe. Det er alltid viktig å komme seg ut for å få litt frisk luft. Fun fact: Jeg har til og med sloss med bjørnebærbusker for å få tak i kristtorn til å pynte med inne som en liten avkobling - altså, det må jo bare være tidenes avkobling, haha.

MINE BESTE TIPS FOR EN BEDRE STUDIEHVERDAG

Jeg har noen studieår bak meg nå. Jeg er på mitt 2. år på bachelor i eiendomsmegling, der jeg også tidligere har tatt fagskoleutdanning som interiør designer fra Norges Kreative Høyskole. To helt forskjellige studier, to helt forskjellige studiehverdager, og ikke minst to helt forskjellige måter å gjøre ting på. Så klart er det et stort skille mellom å studere estetiske og kreative fag, kontra mer teoretiske og 'tunge' fag. For overgangen har mildt sagt vært dramatisk - haha. Det å gå fra å ikke være vant med å lese en eneste bok til å måtte lese mange tykke bøker har vært en liten utfordring - ettersom jeg personlig ikke er særlig glad i å lese bøker. Det å finne gode studierutiner for å få en bedre studietid er gull verdt, og her er mine tips til deg:

HAR DU MULIGHET TIL Å VELGE VALGFAG I LØPET AV STUDIETIDEN - VELG NOE SOM INTERESSERER DEG, IKKE NOE DU TROR DU HA:
Dette semesteret har jeg 4 fag, der 3 er forhåndsbestemt og et som jeg har fått valgt helt selv. Såklart er det begrensninger i hva man kan velge, alt etter antall studenter som ønsker å delta (som regel har skolen et minimumsantall som må være oppfylt før de kan danne en klasse ut fra det), og ikke minst går det også på hvilke fag campuset ditt har å tilby. Men, uansett er det viktig å velge det DU selv ønsker, og noe som interesserer nettopp DEG. Det å ha den muligheten, til å faktisk kunne forme din egen timeplan litt også, er også viktig, og man bør virkelig ta noe som man har interesse for, aldri ta noe som man tror man må ha fordi "kanskje det ser bedre ut på vitnemålet". NEI, NEI, NEI! Det stemmer ikke, og det er alltid så viktig å huske på. Dette semesteret valgte jeg å ta et kurs som heter "introduksjon til entreprenørskap". Jeg personlig hadde lenge trodd at jeg skulle gå for personlig økonomi som mitt valgfag, ettersom at det gjerne var smart å ha, men da jeg så at jeg kunne velge entreprenørskap, var det ikke et lite tvil om hva jeg skulle velge - nettopp fordi det er et fag som interesserer meg. Og jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte det, for herregud så mye det har gitt meg - og så mye jeg har lært på så kort tid. Det som var min ulempe var at pensum var på engelsk, noe som fikk meg til å tenke 'oh shiiiit', men det er faktisk første boka som har interessert meg, og jeg kommer ALDRI til å kvitte meg med den. 

ALT HANDLER IKKE OM TOPPKARAKTERER OG DET Å VÆRE BEST:
Jeg vet ikke hvor mange foredrag jeg har vært på, men det er ikke få. Er det en ting jeg har fått med meg fra hvert foredrag er at ingen fremtidig arbeidsgivere er opptatt om du er smart på papirene, de er mer opptatt av om hvordan du er som person, og hva du kan bidra til bedriften. Såklart er det alltid gøy å få gode karakterer, og gjerne viktig også om man skal søke seg videre på en master. Bra karakterer gir jo også alltid et motivasjonsboost, og ikke minst selvtillitsboost. Men igjen, alt handler ikke alltid om å være best. Det er helt greit å ikke oppnå topp score hver eneste gang. 

STILL ALLTID FORBEREDT TIL FORELESNINGER - OG DRA PÅ HVER FORELESNING:
Jeg har alltid som regel å gå på forelesninger uansett hvor crappy jeg føler meg. Å dra på forelesninger så sinnsykt viktig, rett og slett fordi det er da du kan få oppklart ting du ikke skjønner fra pensum. Les pensum og still forberedt, alltid! Så klart er det noen fag som anbefaler at du leser i etterkant, for mange ganger kan enkelte fag være dritvanskelige å forstå på egenhånd (eks økonomifag, hvis du ikke er født mattegeni). De fleste forelesere anbefaler også at man leser med jevne mellomrom. Gjør man ikke det, kan man like godt si på forhånd at man har strøket på eksamen. Jeg husker en av foreleserene våre fortalte den gangen han hadde fått en melding klokka 10 på kvelden dagen før eksamen om at studenten hadde fullstendig panikk fordi han ikke hadde lest eller noenting gjennom semesteret, og lurte på hva som var det viktigste å kunne til dagen etter. Vel "det du ikke kan nå kan du heller ikke i morgen. Men lykke til". Det å være a jour til en hver tid er ekstremt betryggende, ikke minst slipper du den konstante angstfølelsen. Får du utdelt "lekser" eller frivillig innleveringer i fagene - gjør de, ALLTID! Det hjelper deg, jeg lover. Og får du tilbakemelding på de frivillige innleveringene, har du en liten anelse om hvordan du ligger an i de enkelte fagene, og hva du eventuelt må øve mer på til eksamen.

IKKE VÆR REDD FOR Å TA KONTAKT MED FORELESER I ETTERTID OM DU HAR SPØRSMÅL:
'Det finnes ikke dumme spørsmål, bare dumme svar' er det noe som heter - og det er jammen meg sant. Aldri vær redd for å still spørsmålene du kanskje føler deg for dum til å spør, selv om det er foran 300 andre som sitter i forelesningssalen. Er du redd for å bli sett på som dum? Vel, jeg kan love deg at det du lurer på, er det mange andre også som lurer på. Ellers kan jeg også anbefale å sende melding til foreleseren i etterkant, eller besøk de på kontoret. Husk at foreleseren er der for å hjelpe deg, og de er alltid behjelpelige for å kunne hjelpe deg om du står fast på noe. Det har hvertfall vært min erfaring.
 

KJØP ALLTID BØKENE NYE - OG IKKE VÆR REDD FOR Å SKRIVE I DE:
Dette kommer jo an på, men for meg har det alltid hjulpet. Det er noe med de nye bøkene, som ikke er blitt touchet av noen før deg. Ikke minst er det jo også lettere å lage et eget system. Marker, skriv, bruk farger, skriv post it lapper og klistre i bøkene - finn hva som fungerer best for deg. Og ikke minst, ta notater. Da har du oversikt over pensum på litt mindre sider enn å måtte lese hele pensum på nytt.

HUSK Å GJØRE TING DU SELV VIL OGSÅ:
Dra ut og ta et par glass vin med venninnegjengen, ta deg den langhelga til London og ha en kosetur fylt med shopping, ta deg den powernapen du har drømt om hele dagen - eller spis den sjokoladen selv om det bare er tirsdag. Gjør noe som belønning for hardt arbeid, fordi du fortjener det, og fordi du har godt av det. I en hektisk studiehverdag er det ofte vanskelig å huske å puste, så det å ta en liten pause og ikke minst få nok søvn er også viktig!

FINN UT NÅR DU ER MEST PRODUKTIV:
Jeg personlig er mest produktiv om morningene og det er som oftest da jeg ønsker å få ting gjort, men vi er alle forskjellige. Finn ut når du har mest motivasjon, og når du selv klarer å få ting gjort. Er du en person som liker å ha late morninger og studere på ettermiddagen, så er dette noe som funker for deg. Du bør alltid bruke det for alt det er verdt. Sett mobilen på lydløs, og koble ut av alt som går under kategorien sosiale medier og vær fokusert. Get things done. Har man en lite produktiv dag, er det ikke noe i veien for å ta en day off for å fokusere på seg selv. 

SIST, MEN IKKE MINST; STUDER NOE DU SELV VIL:
Ikke fordi foreldrene dine vil, eller fordi naboen din vil - eller hvem det måtte være. Det er din studietid, det er din utdanning og det er din fremtid. Vil foreldrene dine at du skal bli lege eller advokat, men det ikke interesserer deg en plass. Vel, gjør det DU selv vil. For husk, DU er superstjerna i ditt eget liv, og det er din fremtid det står på!

MY TOP 8 STUDY TIPS

Studietiden for mange, inkludert meg selv er så vidt i gang. Jeg kan ikke tro at jeg allerede snart er én måned inn i studiene mine. Jeg skal ikke legge skjul på at det er krevende å gå fra å studere kreative fag til mer teoretiske fag, men jeg elsker det! Ikke minst har jeg derfor samlet opp en del studietips som jeg vil dele med dere:

1. ALLTID DRA PÅ FORELESNINGER - UANSETT HVOR CRAPPY DU FØLER DEG
Jeg har lært fra tidligere studier at; går man glipp av en forelesning, spesielt i enkelte emner, så går man glipp av mye. Det er liksom ikke som på jobb om man er syk og alt er som før når man kommer tilbake fordi noen har gjort jobben som du egentlig skulle gjøre. Man henger virkelig langt bakpå, og det er aldri en god følelse. Jeg er nok den personen som er dritredd for å si meg syk fra både jobb og skole og jeg presser meg alltid litt ekstra fra å ikke gå glipp av noe. Jeg har alltid vært typen "gå til skolen, kom deg gjennom dagen, sov et par timer når du kommer hjem"-typen, og den dagen i dag takker jeg meg selv for det. Ta på deg treningsklærne for dagen, fyll en flaske med forfriskende isvann med sitronbiter og paracet, gå til forelesningen og hold hodet høyt! If I can do it, you can do it.

2. ALDRI UTSETT LESINGEN
Det er så lett å gå i fellen av at man bare skal se en serie først, eller at man bare skal ta en powernap før man setter i gang med lesingen. Men slike "skal bare" kan fort være farlige. ALDRI utsett lesingen, rett og slett fordi det er EKSTREMT lett å komme inn i en ond sirkel. (Oi, wow, der var du dramatisk Therese!). Les, skriv notater osv, og heller unn deg den serien etterpå som "lønn" for strevet, eller legg deg en time tidligere i stedet for å ta en powernap. Det er så utrolig mye bedre.  3. OPPSUMMER ALT!
Jeg er en notatfreak; Notater, tankekart, stikkordslister og you name it. Jeg skipper gjerne macen for den gode gamle notatboka. Jeg personlig husker så mye mer av å skrive med penn og papir fremfor macen - der går virkelig alt i glemmeboksen. Etter å ha lest et kapittel pleier jeg alltid å skrive en oppsummering på det viktigste før jeg så skriver en stikkordsliste. Da trenger jeg nesten ikke boka eller notatene lenger. Jeg husker alt ved stikkordene. Genialt, ikke sant?

4. FARGER
Personlig er jeg lite glad i farger når det kommer til alt annet enn skolearbeidet. Jeg elsker fargepenner, tusjer og alt slikt. Jeg er kanskje rar sånn, men jeg husker så mye mer når jeg bruker farger i skolearbeidet. Et tips er å fargekoordinere kapitler/temaer eller bare viktige stikkord, så husker man hvilke sammenheng det hører til.
5. KOM FORBEREDT TIL FORELESNINGER
Som regel pleier alltid forelesere å legge ut powerpoints til forelesningene enten dagen før eller et par dager før forelesningen skal være. Et tips som jeg alltid bruker er å sjekke powerpointen, printe den ut og ta den med til forelesningen. (Jeg noterer alltid powerpointene under forelesningen). Er det et bestemt kapittel i boken som skal snakkes om liker jeg å lese kapittelet på vei til skolen og møte opp en time før for å skrive notater slik at jeg vet hva foreleser skal snakke om. Da er det i alle for meg mye lettere å lære meg stoffet og ikke minst er det noe som er uklart i boken er det mye lettere å spør foreleseren der og da om stoffet enn å vente til man er på et helt annet emne. 

6. PERMER 
Ha en perm til hvert fag. Dette semesteret har jeg fem forskjellige fag, og jeg har allerede en perm til hvert fag. Det å ha permer er så ekstremt viktig. Man kan lage skilleark, sette inn alt av papirer som man får utdelt eller printer ut selv, notater osv. Å ha system på ting er gull verdt når det kommer til eksamen. Slik jeg pleier å gjøre er, f.eks: Dette semesteret har jeg et fag som heter bedriftsøkonomisk analyse. På forhånd vet jeg allerede at faget er delt i 3: Regnskapsanalyse, Budsjettering og kostnadsanalyse. Derfor har jeg også delt opp permen min i disse 3 emnene, slik at alt som f.eks går inn under regnskapsanalyse plasseres under regnskapsanalyseskillet. Da vet jeg godt hvor jeg skal lete når jeg senere skal begynne å øve på gamle eksamener. 7. BELØNN DEG SELV FOR STREVET
Jeg har merket det at om man står fast på noe og ikke føler at man klarer å nå målene? Sett deg som mål: Studer hardt og gi deg selv det skoparet eller den genseren som koster litt ekstra, bare fordi du har fortjent det og jobbet hardt for det. Jeg merker selv at på meg er det å jobbe frem mot noe mål, eller å jobbe hardt slik at jeg kan kjøpe noe jeg selv ønsker meg, så er alt gull verdt. Ting har plutselig en mening, er dere ikke enige? haha

8. FINN EN RUTINE SOM PASSER FOR DEG
Sist men ikke minst er det viktig å finne en rutine som funker for deg! Det er jo så mange måter å studere på, og det som funker på meg funker kanskje ikke på deg, og omvendt. Det tar tid, og man må bare prøve å feile noen ganger. Det viktigste er at man finner noe som er effektivt og som motiverer. For meg inneholder det planlegging av ukene, bruke farger og klistermerker i rutinen min. Det å planlegge ukene på søndagene (som jeg ofte gjør) med noen morsomme klistermerker og litt ekstra farger gjør alt så mye lettere, ikke minst gøyere. Det er også viktig å finne et daglig timeantall som man føler er innafor og som ikke er overvurdert. HUSK: Alltid vær realistisk med deg selv! HVORDAN STUDERER DU? HAR DU ET STUDIETIPS TIL MEG SOM FUNKER FOR DEG?

PLANNER FOR NEXT YEAR

Fra høsten av blir hverdagen så travel som aldri før. Det å klare å holde kontroll både skolehverdag, jobb og alt annet jeg også har lyst å gjøre skal visst ikke være så enkelt som jeg hadde sett for meg det skulle være. Jeg kjente jeg fikk litt klump i halsen da jeg for noen dager siden fikk vite både timeplan for første semester og ikke minst hvor mange eksamener jeg kommer til å ha.

Hjelp! Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke helt vet hvordan jeg skal få tid til å gjøre alt, men en ting er i alle fall sikkert; jeg er klar for det meste - og for å holde orden i den kommende skolehverdagen har jeg designet min egen planner. Det er jo så genialt. Tidligere har jeg aldri brydd meg med å ha en slik planner, rett og slett fordi jeg er ekstremt glemsom og redd for at investeringen av en sånn bare vil være bortkastet. I år blir det annerledes, da jeg har store planer om at det skal være min trofaste venn; jeg har jo allerede brukt god tid på å sette sammen collagene og bestemme meg hvordan jeg vil ha den.

Jeg er så fornøyd med både designet på utsiden og innsiden av den. En hel haug med inspirasjon på utsiden som kommer til å holde inspirasjonen oppe, og ikke minst skal jeg også klikke hjem masse koselige stickers og annet gøy fra etsy.com slik at planleggingen av ukene blir hakket gøyere. 

 

Archive: Read more here » Mars 2018 » Februar 2018 » Januar 2018