MINE BESTE TIPS FOR EN BEDRE STUDIEHVERDAG

Jeg har noen studieår bak meg nå. Jeg er på mitt 2. år på bachelor i eiendomsmegling, der jeg også tidligere har tatt fagskoleutdanning som interiør designer fra Norges Kreative Høyskole. To helt forskjellige studier, to helt forskjellige studiehverdager, og ikke minst to helt forskjellige måter å gjøre ting på. Så klart er det et stort skille mellom å studere estetiske og kreative fag, kontra mer teoretiske og 'tunge' fag. For overgangen har mildt sagt vært dramatisk - haha. Det å gå fra å ikke være vant med å lese en eneste bok til å måtte lese mange tykke bøker har vært en liten utfordring - ettersom jeg personlig ikke er særlig glad i å lese bøker. Det å finne gode studierutiner for å få en bedre studietid er gull verdt, og her er mine tips til deg:

HAR DU MULIGHET TIL Å VELGE VALGFAG I LØPET AV STUDIETIDEN - VELG NOE SOM INTERESSERER DEG, IKKE NOE DU TROR DU HA:
Dette semesteret har jeg 4 fag, der 3 er forhåndsbestemt og et som jeg har fått valgt helt selv. Såklart er det begrensninger i hva man kan velge, alt etter antall studenter som ønsker å delta (som regel har skolen et minimumsantall som må være oppfylt før de kan danne en klasse ut fra det), og ikke minst går det også på hvilke fag campuset ditt har å tilby. Men, uansett er det viktig å velge det DU selv ønsker, og noe som interesserer nettopp DEG. Det å ha den muligheten, til å faktisk kunne forme din egen timeplan litt også, er også viktig, og man bør virkelig ta noe som man har interesse for, aldri ta noe som man tror man må ha fordi "kanskje det ser bedre ut på vitnemålet". NEI, NEI, NEI! Det stemmer ikke, og det er alltid så viktig å huske på. Dette semesteret valgte jeg å ta et kurs som heter "introduksjon til entreprenørskap". Jeg personlig hadde lenge trodd at jeg skulle gå for personlig økonomi som mitt valgfag, ettersom at det gjerne var smart å ha, men da jeg så at jeg kunne velge entreprenørskap, var det ikke et lite tvil om hva jeg skulle velge - nettopp fordi det er et fag som interesserer meg. Og jeg angrer ikke et sekund på at jeg valgte det, for herregud så mye det har gitt meg - og så mye jeg har lært på så kort tid. Det som var min ulempe var at pensum var på engelsk, noe som fikk meg til å tenke 'oh shiiiit', men det er faktisk første boka som har interessert meg, og jeg kommer ALDRI til å kvitte meg med den. 

ALT HANDLER IKKE OM TOPPKARAKTERER OG DET Å VÆRE BEST:
Jeg vet ikke hvor mange foredrag jeg har vært på, men det er ikke få. Er det en ting jeg har fått med meg fra hvert foredrag er at ingen fremtidig arbeidsgivere er opptatt om du er smart på papirene, de er mer opptatt av om hvordan du er som person, og hva du kan bidra til bedriften. Såklart er det alltid gøy å få gode karakterer, og gjerne viktig også om man skal søke seg videre på en master. Bra karakterer gir jo også alltid et motivasjonsboost, og ikke minst selvtillitsboost. Men igjen, alt handler ikke alltid om å være best. Det er helt greit å ikke oppnå topp score hver eneste gang. 

STILL ALLTID FORBEREDT TIL FORELESNINGER - OG DRA PÅ HVER FORELESNING:
Jeg har alltid som regel å gå på forelesninger uansett hvor crappy jeg føler meg. Å dra på forelesninger så sinnsykt viktig, rett og slett fordi det er da du kan få oppklart ting du ikke skjønner fra pensum. Les pensum og still forberedt, alltid! Så klart er det noen fag som anbefaler at du leser i etterkant, for mange ganger kan enkelte fag være dritvanskelige å forstå på egenhånd (eks økonomifag, hvis du ikke er født mattegeni). De fleste forelesere anbefaler også at man leser med jevne mellomrom. Gjør man ikke det, kan man like godt si på forhånd at man har strøket på eksamen. Jeg husker en av foreleserene våre fortalte den gangen han hadde fått en melding klokka 10 på kvelden dagen før eksamen om at studenten hadde fullstendig panikk fordi han ikke hadde lest eller noenting gjennom semesteret, og lurte på hva som var det viktigste å kunne til dagen etter. Vel "det du ikke kan nå kan du heller ikke i morgen. Men lykke til". Det å være a jour til en hver tid er ekstremt betryggende, ikke minst slipper du den konstante angstfølelsen. Får du utdelt "lekser" eller frivillig innleveringer i fagene - gjør de, ALLTID! Det hjelper deg, jeg lover. Og får du tilbakemelding på de frivillige innleveringene, har du en liten anelse om hvordan du ligger an i de enkelte fagene, og hva du eventuelt må øve mer på til eksamen.

IKKE VÆR REDD FOR Å TA KONTAKT MED FORELESER I ETTERTID OM DU HAR SPØRSMÅL:
'Det finnes ikke dumme spørsmål, bare dumme svar' er det noe som heter - og det er jammen meg sant. Aldri vær redd for å still spørsmålene du kanskje føler deg for dum til å spør, selv om det er foran 300 andre som sitter i forelesningssalen. Er du redd for å bli sett på som dum? Vel, jeg kan love deg at det du lurer på, er det mange andre også som lurer på. Ellers kan jeg også anbefale å sende melding til foreleseren i etterkant, eller besøk de på kontoret. Husk at foreleseren er der for å hjelpe deg, og de er alltid behjelpelige for å kunne hjelpe deg om du står fast på noe. Det har hvertfall vært min erfaring.
 

KJØP ALLTID BØKENE NYE - OG IKKE VÆR REDD FOR Å SKRIVE I DE:
Dette kommer jo an på, men for meg har det alltid hjulpet. Det er noe med de nye bøkene, som ikke er blitt touchet av noen før deg. Ikke minst er det jo også lettere å lage et eget system. Marker, skriv, bruk farger, skriv post it lapper og klistre i bøkene - finn hva som fungerer best for deg. Og ikke minst, ta notater. Da har du oversikt over pensum på litt mindre sider enn å måtte lese hele pensum på nytt.

HUSK Å GJØRE TING DU SELV VIL OGSÅ:
Dra ut og ta et par glass vin med venninnegjengen, ta deg den langhelga til London og ha en kosetur fylt med shopping, ta deg den powernapen du har drømt om hele dagen - eller spis den sjokoladen selv om det bare er tirsdag. Gjør noe som belønning for hardt arbeid, fordi du fortjener det, og fordi du har godt av det. I en hektisk studiehverdag er det ofte vanskelig å huske å puste, så det å ta en liten pause og ikke minst få nok søvn er også viktig!

FINN UT NÅR DU ER MEST PRODUKTIV:
Jeg personlig er mest produktiv om morningene og det er som oftest da jeg ønsker å få ting gjort, men vi er alle forskjellige. Finn ut når du har mest motivasjon, og når du selv klarer å få ting gjort. Er du en person som liker å ha late morninger og studere på ettermiddagen, så er dette noe som funker for deg. Du bør alltid bruke det for alt det er verdt. Sett mobilen på lydløs, og koble ut av alt som går under kategorien sosiale medier og vær fokusert. Get things done. Har man en lite produktiv dag, er det ikke noe i veien for å ta en day off for å fokusere på seg selv. 

SIST, MEN IKKE MINST; STUDER NOE DU SELV VIL:
Ikke fordi foreldrene dine vil, eller fordi naboen din vil - eller hvem det måtte være. Det er din studietid, det er din utdanning og det er din fremtid. Vil foreldrene dine at du skal bli lege eller advokat, men det ikke interesserer deg en plass. Vel, gjør det DU selv vil. For husk, DU er superstjerna i ditt eget liv, og det er din fremtid det står på!

2Comments

Fredrikke Gustavsen

06.10.2017 kl.22:54

Æææ dette innlegget var skikkelig bra Therese!!

Therese Pettersen

07.10.2017 kl.00:42

Fredrikke Gustavsen: Tusen takk fine deg <3 Så hyggelig å høre :)

Skriv en ny kommentar

hits