MY TOP 8 STUDY TIPS

Studietiden for mange, inkludert meg selv er så vidt i gang. Jeg kan ikke tro at jeg allerede snart er én måned inn i studiene mine. Jeg skal ikke legge skjul på at det er krevende å gå fra å studere kreative fag til mer teoretiske fag, men jeg elsker det! Ikke minst har jeg derfor samlet opp en del studietips som jeg vil dele med dere:

1. ALLTID DRA PÅ FORELESNINGER - UANSETT HVOR CRAPPY DU FØLER DEG
Jeg har lært fra tidligere studier at; går man glipp av en forelesning, spesielt i enkelte emner, så går man glipp av mye. Det er liksom ikke som på jobb om man er syk og alt er som før når man kommer tilbake fordi noen har gjort jobben som du egentlig skulle gjøre. Man henger virkelig langt bakpå, og det er aldri en god følelse. Jeg er nok den personen som er dritredd for å si meg syk fra både jobb og skole og jeg presser meg alltid litt ekstra fra å ikke gå glipp av noe. Jeg har alltid vært typen "gå til skolen, kom deg gjennom dagen, sov et par timer når du kommer hjem"-typen, og den dagen i dag takker jeg meg selv for det. Ta på deg treningsklærne for dagen, fyll en flaske med forfriskende isvann med sitronbiter og paracet, gå til forelesningen og hold hodet høyt! If I can do it, you can do it.

2. ALDRI UTSETT LESINGEN
Det er så lett å gå i fellen av at man bare skal se en serie først, eller at man bare skal ta en powernap før man setter i gang med lesingen. Men slike "skal bare" kan fort være farlige. ALDRI utsett lesingen, rett og slett fordi det er EKSTREMT lett å komme inn i en ond sirkel. (Oi, wow, der var du dramatisk Therese!). Les, skriv notater osv, og heller unn deg den serien etterpå som "lønn" for strevet, eller legg deg en time tidligere i stedet for å ta en powernap. Det er så utrolig mye bedre.  3. OPPSUMMER ALT!
Jeg er en notatfreak; Notater, tankekart, stikkordslister og you name it. Jeg skipper gjerne macen for den gode gamle notatboka. Jeg personlig husker så mye mer av å skrive med penn og papir fremfor macen - der går virkelig alt i glemmeboksen. Etter å ha lest et kapittel pleier jeg alltid å skrive en oppsummering på det viktigste før jeg så skriver en stikkordsliste. Da trenger jeg nesten ikke boka eller notatene lenger. Jeg husker alt ved stikkordene. Genialt, ikke sant?

4. FARGER
Personlig er jeg lite glad i farger når det kommer til alt annet enn skolearbeidet. Jeg elsker fargepenner, tusjer og alt slikt. Jeg er kanskje rar sånn, men jeg husker så mye mer når jeg bruker farger i skolearbeidet. Et tips er å fargekoordinere kapitler/temaer eller bare viktige stikkord, så husker man hvilke sammenheng det hører til.
5. KOM FORBEREDT TIL FORELESNINGER
Som regel pleier alltid forelesere å legge ut powerpoints til forelesningene enten dagen før eller et par dager før forelesningen skal være. Et tips som jeg alltid bruker er å sjekke powerpointen, printe den ut og ta den med til forelesningen. (Jeg noterer alltid powerpointene under forelesningen). Er det et bestemt kapittel i boken som skal snakkes om liker jeg å lese kapittelet på vei til skolen og møte opp en time før for å skrive notater slik at jeg vet hva foreleser skal snakke om. Da er det i alle for meg mye lettere å lære meg stoffet og ikke minst er det noe som er uklart i boken er det mye lettere å spør foreleseren der og da om stoffet enn å vente til man er på et helt annet emne. 

6. PERMER 
Ha en perm til hvert fag. Dette semesteret har jeg fem forskjellige fag, og jeg har allerede en perm til hvert fag. Det å ha permer er så ekstremt viktig. Man kan lage skilleark, sette inn alt av papirer som man får utdelt eller printer ut selv, notater osv. Å ha system på ting er gull verdt når det kommer til eksamen. Slik jeg pleier å gjøre er, f.eks: Dette semesteret har jeg et fag som heter bedriftsøkonomisk analyse. På forhånd vet jeg allerede at faget er delt i 3: Regnskapsanalyse, Budsjettering og kostnadsanalyse. Derfor har jeg også delt opp permen min i disse 3 emnene, slik at alt som f.eks går inn under regnskapsanalyse plasseres under regnskapsanalyseskillet. Da vet jeg godt hvor jeg skal lete når jeg senere skal begynne å øve på gamle eksamener. 7. BELØNN DEG SELV FOR STREVET
Jeg har merket det at om man står fast på noe og ikke føler at man klarer å nå målene? Sett deg som mål: Studer hardt og gi deg selv det skoparet eller den genseren som koster litt ekstra, bare fordi du har fortjent det og jobbet hardt for det. Jeg merker selv at på meg er det å jobbe frem mot noe mål, eller å jobbe hardt slik at jeg kan kjøpe noe jeg selv ønsker meg, så er alt gull verdt. Ting har plutselig en mening, er dere ikke enige? haha

8. FINN EN RUTINE SOM PASSER FOR DEG
Sist men ikke minst er det viktig å finne en rutine som funker for deg! Det er jo så mange måter å studere på, og det som funker på meg funker kanskje ikke på deg, og omvendt. Det tar tid, og man må bare prøve å feile noen ganger. Det viktigste er at man finner noe som er effektivt og som motiverer. For meg inneholder det planlegging av ukene, bruke farger og klistermerker i rutinen min. Det å planlegge ukene på søndagene (som jeg ofte gjør) med noen morsomme klistermerker og litt ekstra farger gjør alt så mye lettere, ikke minst gøyere. Det er også viktig å finne et daglig timeantall som man føler er innafor og som ikke er overvurdert. HUSK: Alltid vær realistisk med deg selv! HVORDAN STUDERER DU? HAR DU ET STUDIETIPS TIL MEG SOM FUNKER FOR DEG?

1 Comment

Henriette Celin

12.09.2016 kl.17:54

Kjempegode tips! det å ikke utsette lesingen er hvertfall smart. Selv om det er lett å gjøre det (:

Skriv en ny kommentar

hits